OBLIGATII LEGISLATIVE
Mentionam cateva obligatii legislative ale agentilor economici referitoare la casele de marcat, pentru a nu pierde dvs timp pretios cautand in zeci de legi stufoase:
- Toti agentii economici care efectueaza tranzactii cu persoane fizice sunt obligati sa posede case de marcat fiscale. Daca lucrati doar cu persoane juridice, puteti emite facturi si chitante catre acestia fara a fi nevoiti sa cumparati casa de marcat.
- Nu aveti voie sa incepeti activitatea unui punct de lucru inainte de a avea fiscalizata casa de marcat.
- In termen de 24 de ore de la fiscalizarea casei de marcat trebuie sa va prezentati la Administratia Financiara de care apartine punctul de lucru, cu o Declaratie de Instalare eliberata de unitatea de service, pentru a vi se inregistra fiscalizarea.
- Bonurile emise catre clienti trebuie sa contina descrierea exacta a produselor sau a serviciilor platite. Asadar aveti obligatia de a avea memorate in casa de marcat toate denumirile produselor si serviciilor pe care le comercializati.
- Aveti obligatia de a efectua un raport zilnic de golire la sfarsitul fiecarei zile in care ati folosit casa de marcat (raport Z).
- Aveti obligatia de a avea afisat la vedere textul "Va rugam solicitati si pastrati bonul fiscal".
- Dupa incetarea activitatii unui punct de lucru aveti obligatia de a preda la Administratia Financiara, impreuna cu un reprezentant al unitatii de service, memoria fiscala a casei de marcat.

Prin Legea nr. 264/07.11.2008 se introduc urmatoarele modificari ale prevederilor O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale :
- la art. 2 care reglementeaza "Exceptiile de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale" se modifica prevederea legala de la lit. a) astfel : se excepteaza de la utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale comertul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de catre producatorii agricoli individuali detinatori de autorizatie in piete, targuri, oboare sau alte locuri publice autorizate (...) . Important : apare ca noutate faptul ca exceptia se aplica numai in cazul produselor agricole autohtone, iar producatorii agricoli individuali trebuie sa detina autorizatie in piete, targuri, oboare sau alte locuri publice autorizate .
- la art. 4 alin. (6) care reglementeaza "Obligatiile utilizatorilor de aparate de marcat electronice fiscale" se abroga prevederea legala de la lit. e) conform careia utilizatorii de aparate de marcat electronice fiscale erau obligati sa inregistreze banii personali detinuti de angajati si/sau de administratorul unitatii intr-un registru special intocmit in acest sens si sa introduca, la inceputul fiecarei zile, in aparatele de marcat electronice fiscale soldul initial reprezentand monedele/bancnotele divizionare necesare pentru a da restul clientului.
-la art. 10 care reglementeaza "Contraventii" se modifica prevederea legala de la lit. l) in sensul ca fapta reprezentand nerespectarea obligatiei de a pastra si arhiva rola jurnal, raportul fiscal de inchidere zilnica si registrul special nu constituie contraventie pentru activitatea de transport in regim de taxi.

Norma metodologica 479 din 18/04/2003 Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 348 din 25/04/2005 pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999


Timbru verde
Conform reglementarilor in vigoare,Timbrul verde este facturat de producatori/importatori la vanzarea catre clientul persoana juridica,agent comercial sau persoana fizica a unui produs electric sau electronic sau electrocasnic.

Timbrul verde colectat in acest fel de producatori/ importatori este virat catre o asociatie care detine licenta de operare pentru colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Agentii economici recupereaza Timbrul verde ,ca valoare,prin facturare catre clienti.

Agentii economici pot evidentia separat pe factura catre clientii finali taxa detimbru verdesau pot include valoarea acesteia in pretul final al produsului dar cu mentionarea in factura ca pretul include taxa de Timbru verde.

Prin plata acestei taxe si in conformitate cu legislatia de mediu adoptata, consumatorul poate returna catre agentul economic vanzator (magazine) un produs vechi la schimb cu unul nou (din aceeasi categorie), in momentul achizitionarii unui produs electronic nou.

Magazinele sunt obligate sa primeasca aceste deseuri de la populatie, in regim "vechi contra nou" daca ele sunt complete, chiar daca nu mai functioneaza (de exemplu, magazinele sunt obligate sa primeasca un calculator defect, dar nu sunt obligate s? primeasca un calculator din care s-a scos HDD-ul, memoria sau procesorul).EcoTaxa
- Actul normativ care reglementeaza introducerea ecotaxei este Ordonanaa Guvernului (OG) nr. 25 din 27 august 2008 care modifica si completeaza OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.
- Conform OG nr. 25/2008, ecotaxa, în valoare de 0,2 lei, se aplica pentru fiecare punga de tip sacosa - banana, cu mâner aplicat, sau maieu - din materiale care nu sunt biodegradabile, începând cu data de 1 ianuarie 2009.
- Obligatia de a calcula si plati ecotaxa de 0,2 lei/bucata revine operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi având mânere integrate sau aplicate, de tip sacosa-banana sau maiou, oricare ar fi destinatia si modul de comercializare / distribuire a acestora, dupa cum urmeaza:
a) producatorului, pentru pungile fabricate în România;
b) importatorului, pentru pungile provenind din tari din afara Uniunii Europene;
c) persoanei fizice sau juridice române autorizate, care introduce pe piata nationala pungile provenind din tari membre ale Uniunii Europene.
- Sumele aferente ecotaxei se declara si se platesc lunar de catre persoanele juridice si fizice care desfasoara activitatile respective, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care s-a desfasurat activitatea.
- Declaratia se depune sau se transmite la Administratia Fondului, iar plata de 0,2 lei/buc. se realizeaza într-un cont distinct deschis la trezorerie pe numele acesteia.
- Ecotaxa se evidentiaza distinct pe documentele de vânzare, iar valoarea acesteia se afiseaza la loc vizibil în vederea informarii consumatorilor finali.
- Metodologia de calcul a acestei ecotaxe este stabilita în Ordinul nr. 1607/17.12.2008 care modifica si completeaza Ordinul nr. 578 din 6 iunie 2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu.

Cookie-urile ne ajuta sa va oferim servicii mai bune. Prin folosirea site-ului, confirmati ca sunteti de acord cu folosirea lor de catre Faktum Service.